Kadulja je poznata po širokom spektru djelovanja, no treba je oprezno i umjereno primjenjivati jer njen sastojak tujon može biti vrlo toksičan.

Kadulja raste na kamenitom tlu. Ona je zbijeni grmić, do 60 cm visine, bogat ograncima koji su obrasli ovalnim s obje strane maljavim listovima sa slabo nazubljenim rubovima.

U pršljenastim nakupima razvijeni su cvjetovi ljubičastoplave boje. U prirodi se nadaleko osjeća njezin jaki ugodni miris.

Sabire se lišće i mlade grane – prije cvatnje ili dok nije biljka još potpuno rascvjetala. Cvate od maja do jula a suši se u hladu.

U obliku čaja, žalfija se upotrebljava protiv dišnih organa i plućnih bolesti, kao sredstvo za jačanje apetita, protiv kašlja, gripe, dijareje sa tragovima krvi, reume i za oporavak poslije teških bolesti. Jača želudac i podstiće na rad. Čaj je dobar i za ispiranje usta kod upale.

Također, dobar je protiv smetnji kod menstruacije i hemorida, protiv svih unutarnjih bolesti (jetre, bubrega i živčanih bolesti). Svježim listovima trljaju se zubi i zubno meso. Kao čaj konzumira se na način tako što se 1 kašika kadulje prelije sa 2 decelitra ključale vode. Pije se tri puta dnevno po jedna šoljica.

U ljekarstvu upotrebljava se samo kaduljino cvijeće i lišće. Kadulja se koristi protiv znojenja, za jačanje, za bolju probavu, za okrepu srca, za ispiranje i grgljanje.

2-3 kašike kadulje prelije se sa pola litra ključale vode. Pije se tru puta dnevno po šoljicu. Djeluje kao sirup za opće jačanje živacam poboljšava probavu, aktivira cirukulaciju krvi, smiruje san i uklanja noćna znojenja. Upotrebljava se kod ispiranja desni, krajnika i čirića u ustima.

Kadulja, također, liječi rane koje teško zarastaju, proširenje i sužavanje vena i služi protiv svraba.

Sadrži eterično ulje s elementima tujona, cineola, salvona, borneola, gumastih tvari, tanina, škroba, smole i još nekih tvari.