Matičnjak, limunčić, pčelinja ljubica – sve su to nazivi prirodnog i ljekovitog melema koji prije svega ima umirujuće dejstvo na organizam.

Raste u vrtovima, ali se i poludivljeg može naći u blizini naselja uz ograde, živice, a vrlo je i primjetan i u šumi. Naraste do 60 cm visine, sa širok-jajolikim listovima koji su po rubovima grubo nazubljeni. Listovi leže na dosta dugim peteljkama i liči na koprivu. Cijela biljka miriše na limun.

Cvjeta od jula do septembra u bijelim ili ljubičastim cvjetovima, koji su prije nego se razviju žućkaste boje i rastu u cvatovima u pazušcima gornjih listova.

Lišće se sabire kratko vrijeme pred cvatnju a i cijela biljka sa vriškama i lišćem za vrijeme cvatnje. Suši se brzo i oprezno na tamnom mjestu.

Čaj od listova se priprema na način da se velika kašika prelije sa 2 decilitra ključale vode. Čaj je dobar protiv glavobolje, slabosti živaca, nervoze kao i dijareje. Ublažuje grčeve, bolesti srca, želuca i zubobolje. Pomaže kod nesanice, plućnih bolesti i slabokrvnosti. Čisti krv, pomlađuje srce, krijepi dušu i tjera turobne misli. Liječi i zujanje u ušima. Stvara ugodno raspoloženje.

Podstiče organizam na rad i otpor. Posebno se preporučuje trudnicama i maloj djeci po malu šoljicu kada se javi bol u stomaku.

Matičnjak u sebi sadrži eterično ulje s elementima citrola gerainola, lanilola, klorofila, tanina, smole i gume.