Jaja su prava superhrana s mnogobrojnim pozitivnim efektima na naš organizam. Ali smiju li se konzumirati stalno?

Kada je riječ o hranjivoj vrijednosti, jaja su jedan od najsnažnijih paketa hrane koji možemo unijeti u naš organizam.

– S mlijekom, jaja sadrže najveću biološku vrijednost ili zlatni standard proteina”, napisala je na svojoj korporativnoj stranici Kathleen M. Zelma, nutricionistica i direktorica prehrane za WebMD. Prema njenim riječima, jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali zato ima 7 grama visokokvalitetnih bjelančevina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, sa željezom, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

I ne samo to već, kako Kathleen kaže, jaja su lagana za konzumaciju, dobro ih podnose mladi i stari, možemo ih prilagoditi bilo kojem obroku i jeftina su.

Jaja su zaista superhrana, ali možemo li ih pojesti previše i hoće li naštetiti našem organizmu u tom slučaju?

Iako Medical News Today navodi da ne postoji granica u broju jaja koje čovjek smije pojesti, ipak se 3 do 5 jaja dnevno smatra potpuno sigurnim.

A kakve sve pozitivne efekte jaja donose našem organizmu?

Jači organizam

Jaja su puna minerala i vitamina, a prema navodima Medical News Today, odlična su za imunitet. Naime, otkriveno je da vitamini A i B12 potiču imunološke funkcije, a ovi vitamini se nalaze u jajetu. Osim toga, žumanjak je odličan izvor vitamina D koji pomaže da se ne razbolimo, a može nam pomoći i pri oporavku od prehlade ili gripe.

Zapravo, kada nam je najviše potrebna energija, jaja su vjerovatno najlakša i najbrža hrana koju možemo pojesti, navodi Frances Largeman-Roth, nutricionistica.

Osim toga, prehrana koja sadrži jaja nam pomaže dobiti dva vitalna minerala za imunološko zdravlje, a to su cink i selen. Selen je esencijalno važan mineral za mnoge tjelesne procese, uključujući kognitivne funkcije, zdrav imunološki sistem i plodnost kod muškaraca i žena.

Bolje funkcije mozga

Vitamini u jajima nisu samo važni za jačanje imunološkog sistema – već su nužni i za zdravlje mozga.

Kako se navodi u Healthlineu, jaje ne sadrži jedno, dva ili tri, već četiri hranjiva sastojka, za koja se zna da jačaju zdravlje mozga: vitamin B6, vitamin B12, folat i kolin. B12 je “uključen u sintezu moždanih hemikalija i regulaciju nivoa šećera u mozgu”, a otkriveno je da vitamini B grupe “usporavaju pad mentalne aktivnosti kod starijih osoba”, navodi se u publikaciji.

Jaja neće povećati rizik srčanog udara

Donedavno se mislilo kako žumanjak može podići nivo lošeg holesterola, što može dovesti do srčane bolesti i zato su se mnogi odlučivali izbjegavati ovu namirnicu ili jesti samo bjelanjak. Međutim, to nije tačno.

Anthony Komarof, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Harvard, objasnio je da su istraživanja od tada dokazala da “najveći dio holesterola u našem tijelu stvara naša jetra” – on ne dolazi iz kolesterola koji jedemo. On je dalje objasnio da je “jetra potaknuta stvarati kolesterol prije svega sa zasićenim masnoćama i trans masnoćama u našoj prehrani, a ne dijetalnim holesterolom”. Iako je istina da veliko jaje, u prosjeku, sadrži 1,5 gram zasićenih masti, istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje jaja ne povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, već nas može čak i zaštititi od njih.

Naime, nekoliko studija je dokazalo da prehrana s jajima može povećati dobar kolesterol, istovremeno imajući nominalan ili nikakav efekt na loš, navodi The List.

Ljepša i zdravija koža

Prehrana kuhanim jajima može imati niz pozitivnih djelovanja na našu kožu.

– Pojedini vitamini i minerali u jajima pomažu imati zdravu kožu i sprečavaju propadanje tkiva”, navodi Medica News Today. Selen je posebno dobar u tome. Citirajući nekoliko studija, nutricionista Jo Lewin napisao je za BBC Good Food da “prehrana bogata selenom može pomoći u zaštiti od raka kože, oštećenja od sunca i starosnih pjega. Srećom, samo dva velika jajeta sadrže čak 56 posto preporučene dnevne doze selena.

Jači nokti i kosa

Ako kupujete šampone i balzame koji su obogaćeni biotinom, možda ćete se iznenaditi kada saznate da konzumiranje jaja, konkretno, žumanjka, može biti jednostavniji način kako povećati unos biotina.

– Biotin je vitamin B kompleksa i igra važnu ulogu u razvoju keratina”, objasnio je za Health Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja Odjeljenja za dermatologiju bolnice Mount Sinai u New Yorku. Prema njegovim riječima, kako su kosa i nokti napravljeni od keratina kroz sličan proces u tijelu, hranljive materije koje pomažu kosi, mogu pomoći i noktima.

Jaja, osim vitamina B12, sadrže i proteine, cink i željezo, a to su hranljive materije za zdravu kosu. Prema navodima dermatologa Dendyja Engelmana, ovi hranljivi sastojci pomažu strukturi kose, rastu i razgradnji ugljikohidrata i masti, vlaže vlasište i raspoređuju kisik do ćelija.

Manje stresa i anksioznosti

Možda niste toliko upoznati s lizinom koliko s biotinom, ali ova esencijalna aminokiselina koja se nalazi u jajima ima neke prilično nevjerovatne zdravstvene moći. Naime, ona može dugoročno smanjiti anksioznost i akutni stres. Cink, koji se također nalazi u jajima, “povezuje se sa smanjenom anksioznošću”, navodi Harvard Health Publishing.

Heathline je otkrio da lizin, osim što pomaže kod suzbijanja anksioznosti, može pomoći u sprečavanju nastanka herpesa, poboljšati glukoznu reakciju dijabetičara, pa čak i sniziti krvni pritisak.

Iako su suplementi lizina dostupni, trudite se uzimati ga više iz prirodne hrane, kada god je to moguće. Osim u jajima, lizin se nalazi u mliječnim proizvodima kao što su jogurt, sir, mlijeko, meso i plodovi mora.