Majčina dušica raste u velikim količinama na suncu izloženim brežuljcima, suhim travnjacima, jarcima uz cestu i na međama. Donji dio joj je drvenast i polegnut. Iz njega izbijaju vriježe koje uspravno rastu visoko i do 30 cm.

Listovi su sitno jajasti, grimizni cvijetovi čine okruglasto zbijene cvatove na vrhu stabljike. Cvate čitavo ljeto i ima jak i ugodan miris.

Sabire se čitava biljka bez odrvnjelih dijelova. Ne smije se čupati, nego nožem rezati. Suši se na zračnom tavanu u hladu.

Lijek je protiv želučanih poremećaja, bolesti pluća, dišnih organa, tvrdokormog kašlja, slabokrvnosti, povećanog lučenja žuči, bolesti mjehura, angine, bubrega, ženskih bolesti.

Također, pomaže i kod slabijih živaca i neurastenije. Povećava fizičku snagu bolesnika. Liječi vrtoglavicu, bolove u zglobovima, škrofulozu.

Za liječenje se može koristiti na način da pripremite jednu kašiku caja na 3-4 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta. Zatim procjediti, po želji zasladiti (najbolje medom), dodati malo soka od limuna i piti u gutljajima prkeo dana. Koristi kod kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnih katara, migrene, astme, proljeva, nadimanja, čira u želucu i skrofula,

Postoji više vrsta majčine dušice. Neke se vrste mijenjaju prema staništu kao i dlakavost stabla i listova. Jedna pod-vrsta ima sasvim male uske listiće, miris joj je smolast i ukus aromatičan. Sadrži eterično ulje s elementima timolakarvakrola, tanina i gorčine.