Život i zdravlje svakog pojedinca, njegova radna energija, sposobnost i produktivnost ovisi o ishrani.

Hrana je jedna od najvažnijih čimbenika u životu čovjeka. To je studij za sebe. Kada budemo toga svjesni, onda će biti razumljivo da ishrani moramo obratiti največu pažnju.

Materije koje su neophodno potrebne za izgradnju i održavanje zdravog organizma dobivamo preko raznih namirnica. Čovjek često svjesno izbjegava baš one namirnice koje su najkorisnije i uzima one koje su organizmu manje ili nikako korisne ni potrebne. Čak šta više neke su i škodljive kao što su neke vrste mesa, alkohol, ocat, duhan…

Po pravilu morali bismo jesti viđe u prvoj polovici dana. Ujutro je najlakša probava, u podne je već slabija dok je navečer potpuno slaba. Stoga se preporučuje navečer što manje jesti. Stari ljudi, ako žele imati dobar san, ne bi trebali večerati.

Jesti i piti treba od potrebe a ne navike. Jesti treba polagano i bez žurbe – hranu treba dobro prožvakati. Ako je čovjek uzrujan radije neka ne jede jer to jelo više škodi nego koristi. Pri jelu treba biti raspoložen i treba obratiti pažnju na jelo.

Ishrana treba da bude raznovrsna. Želudac treba da odmara između obroka otprilike od 4 do 6 sati. Iznimke čine djeca i stariji ljudi, odnosno boelsnici, čiji su obroci određeni drugim vremenskim razmacima.

Dolazi li hrana na još ne probavljenu , poremetit će čitavu probavu.

U ishrani je potrebno konzumirati svjeće i zdravo povrće. Obroci treba da su jednostavni i nikad više od tri jela.

Plodovi, zeleni listovi, orasi, razne repe: mrkva, krompir, rotkva, celer, mahune, kupus, kelj, cvekla, krastavci, riža, karfiol, keleraba, špinat i peršun po mineralnom sadrćaju daju čovjeku najsavršeniju hranu ako dodamo njima fina ulja ili biljne masti.

Iako je navedeno povrće bogati svim vrstama vitamina, s kuhanjem se izgubi veliki dio. Stoga je sirovo povrće od najveće vrijednosti. U protivnom, ako ipak želimo da izgubljene vitamine nadomjestimo, onda jedimo više voća kao što je: jabuke, jagode, grožđe, šljive, trešnje, breskve, naranče, kajsije, limun, banane, orasi, lješnjaci i ostalo voće.