Baš kao što je avokado, prije nekoliko godina, postao sveprisutan na svakom doručku i na svakom Instagram-u, on je sada u svim našim najdražim hidratantnim kremama.

Zanimljivo je da sljedeći sastojak koji se probija u svijetu njege lica uopšte nije nov, već godinama djeluje u pozadini omiljenih proizvoda, a riječ je o zobi.

Zobeno mlijeko privuklo je svjetsku pažnju, a jedna istraživačka kompanija izvijestila je da je prodaja tog pića porasla za 71 odsto između 2017. i 2018. godine. Zobeno mlijeko, zob i zobena kaša se koriste u njezi tijela većgodinama. Upotreba zobi i njegovog ekstrakata prvi je put postala popularna kao kozmetički sastojak tokom 1930-ih, kada je njihova moć ublažavanja svrbeža i zaštite kože postala široko poznata.

Zob je sredstvo koje smanjuje upale, nježno čisti i hidratizira kožu, zahvaljujući svojim fenolima, saponinima i beta-glukanima. Ljudi sa suhom ili osjetljivom kožom imaju najviše koristi od zobi, kao i onih koji imaju upalnu bolest stanja kože, poput ekcema i psorijaze.

Nadalje, zob je savršeno rješenje koje omekšava grubu kožu uzrokovanu hladnim vremenom i centralnim grijanjem te je sve češći sastojak mlijeka i balzama za čišćenje lica koji u određenim formulacijama otapa šminku i kožu ostavlja mekanom.

Ako vam sve to nije dovoljno, dobro je znati da proizvodi od zobi imaju brojne zdravstvene prednosti pa ako niste voljni u svoju rutinu dodati nove proizvode, uvrstite zob u svoju prehranu što prije.

Izvor: NN