Rusomača raste kao dosadan korov svagdje na obrađenom tlu, uz puteve i na tratinama. Na dnu stabljike ima preasto izrezane duge listove.

Stabljika mu je uspravna i razgranata od samog dna. Na kraju pojedinih grančica razvijaju se neugledni sitni cvjetići iz koih nastaju trouglaste komušice.

Cvate cijelo ljeto. Sabire se cijela biljka bez korijena. Reže se nožem iznad zemlje. Suši se u hladu na zračnom tavanu. Ne smije promjeniti svoju prirodnu boju, jer u to slučaju ne vrijedi.

Upotrebljava se za lijek protiv bolesti mokraćnih kanala, kod ženskih bolesti, krvarenja želuca, crijeva i nosa. Njezina odlika je da steže: zaustavlja krvarenja, ma gdje ona bila u organizmu, a ne škodi. Ljekari preporučuju da se od gornje biljke pripremi tečna masa koja s euzima 10 dana dnevno po dvije kafene kašike.

Također, rusomača povisuje snižen krvni pritisak. Ovu biljku napada neka gljivica koja biljku deformira na način da je svine i sva postane bijela kao krečom okrečena. Tvrdi se da baš time postane ljekovitija.

Mladi listovi mogu se u proljeće koristiti u domaćinstvu kao veoma zdrava salata.