Lavanda je samonikla biljka koja raste u primorskim krajevima na suhim i toplim obroncima. Gaji se i u vrtovima. To je polugrm koji može narasti i do 60 cm. Pri dnu je granat. Grane su četvreouglaste i polegle.

Listovi su slični ruzmarinu, sivo-zelene boje sa žlijezdama na naličju , nešto unazad svinuti. Lavanda cvate u ljeto. Cvjetovi tvore modre pršljenaste klasove. Prijatnog je i jakog aromatičnog mirisa , ukusa gorkog i ljutog.

Od jula do septembra sabiru se vršci stabljike sa cvijećem. Suši se u hladu na zračnom mjestu i sprema u poluvilinske vrećice.

U obliku čaja, priprema se naa način da se jedna supena kašika prelije sa 2 dcl ključale vode. Može se upotrijebiti i kao sredstvo za inhalaciju (udisanje pare). U narodu se kao čaj koristi protiv glavobolje, protiv bolova srca, vrtoglavice, živčane rastrojenosti, navale krvi u glavu, protiv grčeva.

Također, čaj od lavande pospješuje apetit, dobar je protiv upale bronhija i napada astme, regulira rad srca.

Lavanda je efikasnija ako se miješa sa kamilicom u jednakim dijelovima. Dvije pune kašike čaja prelilje se s pola litre kljulake vide i ostavi da stoji poklopljeno 10 minuta. Konzumiraju se 3 šoljice dnevno, u gutljajima.