Gaveza ima svugdje, uz potoke, na vlažnom tlu, na vlažnim livada nizinskog šumskog područja.

Ima razgranjen debeo crni korijen, iznutra je bijel i sluzav. Ima uspravnu stabljiku koja naraste do 80 cm visine. Veoma je razgranatm sa širokim kopljastim listovima, grubim maljma i oštrim vrhovima.

Cvate u kiticama crvenoružičastim i ljubičastim cvjetovima. Cvate čitavo ljeto. Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen. Korijen se očisti od zemlje , raskoli i suši na suncu ili umjetnoj toplini. List i cvijet se ebre tokom cvatnje.

Gavez je lijek protiv bolesti pluća, prekomjernog lučenja želučane kiseline, kašlja i grčeva. Djeluje na koštani sistem tako da prijelomna kost brže zaraste. Narod ga upotrijebljava za liječenje rana na tijelu. Inače, cijela biljka služi za stezanje sluzokože.

Jušna kašika cvijeta i lišća gaveza stavljena u pola litra ključale vode izaziva znojenje i jača mokrenje. Gavez liječi bronhije-astmu.

Za zarastanje rana se koristi tako sto se nasitno iscjeska korijen, lišće i cvijet i skuha u mlijeku. Time obložite ranu svaki dan i za vrlo kratkovrijeem rana će zarasti.

Čaj od gaveza se ne smijem pripremati u metalnom loncu.