Neven je biljka koja najčešće raste po vrtovima. Stabljika je tek u gornjem dijelu jače razgranata. Sva je obrasla kratkim mekim dlačicama.

Svaki pojedini ogranak završava velikom glavicom cvijeta narančastožute boje, čija je koturica prema unutar uvinuta.

Čitava biljka je uljasto ljepljiva i ugodno miriše. Naročito cvjetovi imaju jak miris.Cvjeta od juna do oktobra. Za vrijeme cvijetanja, sabiru se cvjetne latice i cijela biljka. Cvjetne latice imaju najveću vrijednost. Suše se u hladu na tamnom tavanu.

Čaj od cvjetnih latica je lijek protiv žutice, bolesti bubrega, škrofuloze, slabokrvnosti, opće slabosti, kod teškoća pri mokrenju, bolesti maternice.

Također, neven liječi i groznicu. Za vanjsku upotrebu: liječi čireve, nazebline i rane u obliku obloga. Sitno isjeckana cijela biljka pomiješana sa jestivim lojem liječi čireve, lišajeve (ekceme) i škrofulozu.

Kod zapaljenja želučanih čireva, preporučuje se čaj od nevena na način da se 10 grama pomiješa sa 200 ml vode i pusti da samo zavri. Konzumirati 6-8 kašika dnevno. Isto tako kod otoka jetre, slezene i žutice.

Ako se uzme malo cvijeća sa lišćem i to kuha u mlijeku i uzima tri puta dnevno po šoljicu, liječi škrofulozne čireve i stvrdnule žlijezde.

Neven sadrži kalendulin, eterično ulje, jedan saponin, salicilne kiseline i gorčinu.