Ukoliko vam se koža stalno peruta, za to postoji ozbiljan razlog.

Ovakva pojava može biti posljedica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba. Vitamin F važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama, jača imunološki sistem.

Smanjite rizik

Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorijeva zasićene masnoće. Kod oboljelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primjenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba spola, naročito kod muškaraca.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kihavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa dišnim organima, čak i astmu. Kod odraslih je prvi simptom veoma suha koža, prvo na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu.

Pretjerano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Također, nedostatak vitamina F može izazvati razvoj ateroskleroze i arterioskleroze, tromboze, a može doći i do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje te smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Jedite sjemenke

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno cijeđeno suncokretovo ulje (dvije i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom. Isti efekt možete postići konzumiranjem šest kašika sjemenki suncokreta. Vitaminom F bogate su i druge sjemenke uljarica, susam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbiraju u kombinaciji sa vitaminom E.