Mladi luk, koji zajedno s bijelim lukom, lukom, porilukom i vlascem spada u biljnu porodicu Allium, pravi je vjesnik proljeća te je nezaobilazan sastojak uskrsne trpeze.

Osim što svojim specifičnim okusom i mirisom podiže svako jelo, mladi luk je iznimno zdrav, jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Budući da je siromašan kalorijama, izvrstan je izbor i za sve one koji paze na liniju.

Osim što obiluje vlaknima, mladi luk sadrži vitamine A, C i K te vitamine B-grupe.

Bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, hromom i manganom te polifenolom kvercetinom.

Iako ga možete pirjati i pripremati na razne druge načine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti, najbolje je da ga jedete u sirovom obliku (ili kratko kuhan), zajedno s njegovim dugim zelenim listovima.

Dobrobiti konzumacije mladog luka

Otkrivamo samo neke od brojnih zdravstvenih dobrobiti zbog kojih bi se mladi luk trebao što češće naći na vašem stolu.

Štiti od srčanih oboljenja

Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće sprečava oštećenja ćelija izazvana djelovanjem slobodnih radikala, kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze.

Sumporni spojevi u mladom luku smanjuju rizik od nastanka koronarne srčane bolesti.

Vitamin C kojim obiluje, pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska te, općenito, pomaže protiv nastanka srčanih oboljenja.

Smanjuje rizik od raka i tumora

Sumporni spojevi uveliko su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća.
Alil sulfid koji sadrži mladi luk, znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a naročito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva.

Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su, također, moćni saveznici vašeg zdravlja.

Flavonoidi inhibiraju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji je krivac za oštećenja ćelija koje nastaju djelovanjem slobodnih radikala.

Pomaže kod prehlade i gripe

Mladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lijek za oboljenja respiratornog sistema, poput prehlade, viroze ili gripe.

Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača imuni sistem, a samim time štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Zahvaljujući sumporu, koji ima i antikancerogeno djelovanje, mladi luk pomaže i u snižavanju nivoa šećera u krvi.

Njegovom konzumacijom povećat ćete nivo inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera iz krvi do drugih ćelija u tijelu.

Na taj način smanjit ćete rizik od pojave dijabetesa.

Čuva zdravlje vida

Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji, također, štiti zdravlje očiju.

Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo.

Konzumacijom mladog luka smanjit ćete i rizik od makularne degeneracije, koja može rezultirati gubitkom vida.

Potiče probavu i ublažava probavne tegobe

Budući da mladi luk obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno ćete poboljšati svoju probavu.Osim što potiče apetit, on, također, djeluje kao pravi prirodni lijek protiv proljeva i drugih tegoba probavnog sistema.

Pridonosi gustoći kostiju

Želite li sačuvati zdravlje svojih kostiju, jedite što više mladog luka. Zahvaljujući obilju vitamina C, koji pridonosi sintezi kolagena, luk snaži kosti, dok vitamin K čuva gustoću kostiju.

Zahvaljujući ovom proljetnom povrću, koje, usto, sadrži i za kosti važne minerale kalcij i fosfor, spriječit ćete nastanak osteoporoze. Riječ je o oboljenju koje donosi povećan rizik od prijeloma.

Mladi luk sadrži i protuupalni sastojak kvercetin, stoga je odličan odabir i za one koji boluju od artritisa ili ga, pak, žele spriječiti.

Zašto treba jesti i pera?

Nemojte bacati zeleni dio mladog luka ili pera, jer su ona izuzetno zdrava!
Osim što imaju protuupalna i protugljivična svojstva, snižavaju krvni pritisak te uveliko pomažu kod upale grla.

Također, konzumacijom pera mladog luka smanjit ćete stres i osjećaj umora.