Crna čokolada može da spriječi smrtonosne bolesti i bude od velike pomoći mozgu, saopštili su stručnjaci. Ova čokolada sadrži flavanol, koji spriječava upalu i može da umanji zapaljenje tkiva.

Čokolade koje sadrže 70 % kakaa podstiču mozak i kardiovaskularni sistem povećavajući protok krvi i smanjujući upale, pokazalo je najnovije istraživanje. Tamna čokolada utiče preventivno na rak, bolest srca, dijabetes, demenciju i depresiju.

Ona takođe povećava protok krvi, pomaže rad mozga, utiče na pamćenje, stres i raspoloženje. Čokoladu bogatu kakaom, stručnjaci nazivaju “superhranom” i poručuju da što je koncentracija ovog sastojka veća, to je uticaj pozitivniji. Prošle godine studija italijanskih naučnika takođe je otkrila da tamna čokolada povećava protok krvi u ključne dijelove mozga, poboljšavajući tako sjećanje i pažnju.

Za razliku od ove zdrave poslastice, mliječne čokolade prepune su štetnih masti, zasićenih masnih kiselina, holesterola i šećera, koji štetno utiču na organizam. Naravno i ovdje morate biti umjereni. Nemojte pretjerivati, jedan red dnevno sasvim je dovoljan.