Hren je dobar prilog uz razna jela. Pomaže i kao lijek protiv glavobolje i kijavice, naročito ako se promješa s jakim vinskim octom i duboko u nos udiše.

Ako se hren stavi na upaljeno i bolno mjesto izvlači upalu isto kao slačica. Kod glavobolje treba komadićem hrena dobro istrljati čelo i potiljak sa vratnim žilama. Taj postupak se ponavlja nekoliko dana.

Ujedno treba hren udisati kroz nos. Ako na koži nastanu mjehuri , treba ih uljem mazati.

Hren je pored mnogih blagotvornih sredstava i sredstvo za svestrano čišćenje organizma. Uzima se 3-4 sedmice u malim količinama. Hren je namirnica koja jača probavne organe i čisti ih od sluzi, regulira probavu i uklanja zatvor stolice.

Ovo staro domaće sredstvo odlično je protiv katara pluća, želuca i crijeva ako se uzima duže vremena (70 dana ) po tri puta na dan. Hren pospješuje i ubrzava rad ostalih organa i pospješuje stvaranje potebnih sokova.

Svježe nariban hren upotpunjuje prehranu, osim toga odličan je lijek protiv mnogih bolesti kao što su: giht, reumatizam, neuralgija, upala bubrega i jetre, bolesti žuči, upala mokraćnih kanala, mjehura, bolesti crijeva , bolesti živaca, suvišne kiseline, trovanja sa soli (ako se previše uzima).

Sok od korijena hrena (jedna kafena kašika) uzima se u vodi ili u mlijeku kod gore navedenih bolesti. Mlijeko s hrenom je jedno sveobuhvatno sredstvo za čišćenje organizma.