Limun je jako poznat, ali jako malo ljudi zna koliko je limun zapravo ljekovit. Kada limun potpuno sazri na suncu, pretvori se u organsku salicilsku kiselinu koja uništava šećer u krvi i ostale štetne kiseline.

Ako je limun zelen, mora se ispeći na umjetnoj vatri sve dok mu koža ne nabubri tako da postane smeđa i mekana. Ne smije pregorjeti niti ispucati.

Salicilska kiselina poznato je sredstvo protiv prehlada i plužnih bolesti, ali ne umjetna kiselina koja se prodaje u trgovinskim objektima i koja je za zdravlje škodljiva, nego samo ona prava prirodna iz limunovog ploda.

Sok od ejdnog do dva limuna dnevno, prije ili poslije jela, liječi bolesti jetre, reumu, trovanje prekomjernim kiselinama. Sok od jednog limuna sa soli, koliko stane između dva prsta, miješa se tako dugo dok ne postane mliječna masa. To je jako sredstvo za izlučivanje a i djeluje i protiv debljine i reume, posebno u proljeće.

Kod sluzavosti probavnih organa, prehlade,raznih upala, sok od malo limuna s malo soli, djeluje izvanredno umirujuće.

Limun je jedan od opće ljekovitih sredstava za čišćenje krvi od prezasićene mokraćne kiseline. Sa solju potiče rad srca i jetre. Limun čisti krv, sluznicu i žlijezde, rastapa kamence, reumatične taloge; zaustavlja krvarenje, suzbija malariju. Pomlađuje i razrjeđuje gustu krv.

Limov sok dobro je uzimati tokom cijele godine umjesto octa. Inače, limunov sok se uzima kroz slamku i nakon toga se zubi dobro operu.

Da limun bude sočan, treba ga izložiti suncu ili staviti uz toplu peć sve dok koža ne postane tanka.

Limun sadrži šećer, limunsku kiselinu, galnu kiselinu, jabučnu kiselinu, eterično ulje sa citralom. Sadrži visok postotak kaliuma, vapna i fosforne kiseline. Fosfor oživljava i pothranjuje živce, kalij oživljava srce, liječi bubrege, vapno neutralizira oksalnu i druge štetne kiseline u krvi. Limunska kiselina uništava štetne bakterije u organizmu.

Limun ima vrlo široku primjenu. Bogat je vitaminima pa se mnogo upotrebljava za pripremu osvježavajućih pića ali i kao dodatak jelima. U našim jelima limun je svakodnevno na našem jelovniku i upotrebljava se u našoj kuhinji kod kiseljenja ribe, pečenja i mnogih drugih jela. Na taj način hrana postaje lako probavljiva. Dobar je i dodatak piću, naročito čajevima i drugim osvježavajućim napicima. Njime se premazuje bolesno grlo od angine i odrasli se liječe od skorbuta sa 2-3 kašike limunovog soka u kafi.

Nekoliko limuna dnevno je izvrstan je lijek protiv reumatičnih oboljenja.