Bršljan je toliko poznat da poseban opis nije potreban. Nalazimo ga svugdje po listopadnim šumama. Ima glatke, vječno zelene listove koji se sabiru od proljeća do jeseni. Bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce.

Liječi bolesti slezene, polipe u nosu ( na način da se ušmrče se sok u nos), bolesti očiju, meke kosti, kao oblog za rane, protiv kamena i pijeska u bubrezima. U obliku obloga liječi kožne bolesti (ekceme), upalu mokraćnog mjehura.

Rane koje teško zarastaju treba oblagati sa svježim lišćem, prethodno namoćen u vinski ocat. Škrofuloznu djecu dobro je kupati u odvaru bršljanovog lista.

Bršljanov plod ima u sebi jabučnu, mravlju kiselinu, tanina, pektina, holesterina. Najdjelotvorniji je glikozid hederin koji se nalazi u lišću koji i širi i sužava krvne sudove, već prema jačini doze.

Nije dobro često i u velikoj količini upotrebljavati, jer u tom slučaju može štetno djelovati. Na pola litra vode ne smije se staviti više od 3/4 kašike (ustinjenog bršljana), trreba staviti da kuha 3-5 minuta. Nakon toga potrebno je ostaviti poklopljeno nekoliko minuta,

Konzumira se 3 puta dnevno po malu šoljicu nakon jela za unutarnju upotrebu s preslicom i nanom.

Za vanjsku upotrebu kao oblog: 2-3 kašike na litru vode, u jednakim dijelovima preslice i bršljana.