Imate više od 40 godina i bolove u donjem dijelu leđa? Novo istraživanje pokazuje kako vašim kostima nedostaje vitamin D

Bol u donjem dijelu leđa jedan je od najčešćih zdravstvenih problema starije populacije. Problemi mogu dovesti do invalidnosti, pa čak i smrti, no čini se da simptomi pogađaju žene više nego muškarce. Novo istraživanje koje je provelo Sjevernoameričko društvo za menopauzu (NAMS) utvrdilo je da je nedostatak vitamina D možda razlog tome.
Kakva je uloga vitamina D kod bolova u leđima?

Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij, koji, kao što svi znamo, gradi kosti. Uz održavanje zdrave razine kalcija, vitamin D održava koncentraciju fosfora u normalnim granicama što pomaže mineralizirati kostur i graditi snažne kosti. Vitamin D također ima blagotvoran utjecaj na osjetljivost živaca i mišića, jačinu mišića, bolove i upale zbog čega je vrlo vjerojatno kako niska razina ovog vitamina prouzrokuje neugodu i bol.
Zašto to utječe na žene u postmenopauzi?

Prethodna su istraživanja povezala nižu razinu estrogena – simptom menopauze i postmenopauze – s degeneracijom diska, ali ova se studija htjela usredotočiti na ulogu vitamina D. Znanstvenici su proučavali koncentracije u serumu 232 žene koje su u prosjeku imale 65 godina. Zatim su analizirali odnos između tih vitamina s degeneracijom diska i bolovima u donjem dijelu leđa.

Sve žene koje su prošle kroz menopauzu imale su koncentraciju seruma manju od 10 ng/ml, što je ukazivalo na ozbiljan nedostatak vitamina D. Niže koncentracije su bile značajno povezane s bolovima u donjem dijelu leđa, ali manje povezane s bolovima u gornjem dijelu leđa. Pa, iako nije svim ženama potrebna suplementacija vitamina D, ovo istraživanje ipak govori o njegovoj važnosti i problemima do kojih može doći uslijed njegovog nedostatka u organizmu.