Ljudima koji su smršavjeli i uspjeli zadržati novu težinu zajedničko je što su promijenili način života. To znači da su nastavili paziti koliko i šta jedu te su shvatili zašto se prejedaju.

Većina dijeta ne vodi takvim promjenama jer je dugoročno nemoguće hraniti se vrlo restriktivno, pogotovo nakon što se postigne željena težina pa nestane motivacija.

“Nikakve restriktivne dijete i nagle promjene nisu dobre. Preporučuje se postupno smanjivati unos kalorija, za početak na dan 300-500 manje”, kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

Pri odabiru dijete razmotrite u koju biste zamku mogli upasti te ne stići do cilja. Ako je ona suprotna vašim navikama, nije za vas. Nemate li kad kuvati, samo će vas frustrirati dijeta u kojoj morate pripremiti svaki obrok. “Ako nije u skladu s vašim načinom života, teško ćete je se pridržavati”, ističe američka nutricionistkinja Joy Bauer.

Ako treba da skinete nešto više kilograma, dijeta bi trebalo da vam i snizi nivo holesterola, šećera u krvi, pritiska… Ako se nakon dva-tri mjeseca ne promijeni ništa od toga, niste odabrali pravi put.

Razdražljivi ste? Prekinite dijetu

Ako ste razdražljivi, nedostaje vam ugljikohidrata. Utiče li vam dijeta na raspoloženje, prije ćete utopiti tugu u hrani nakon stresnog dana na poslu.

Ne izbacujte cijelu grupu namirnica

Dijete koje zabranjuju cijele skupine namirnica dugoročno su neodržive.

“Sve su dijete opasne, pogotovo one koje izbacuju određene grupe namirnica. Ne unosite li ugljikohidrate, možete osjetiti manjak energije, koncentracije, prouzročiti oštećenja jetre, bubrega…”, ističe nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

Mršavite bez dijete: Prestanite jesti kada ste umjereno siti

Ako mršavite samo zato što ih ne jedete, umjesto da jedete manje obroke, počećete se debljati čim zagrizete pecivo.

Spor gubitak kilograma, brzo odustajanje

Brzi su rezultati snažan motivator. Ako nakon nedjelju dana vaga ne pokazuje manje kilograma, vjerovatno ćete se razočarati i odustati. Izgubite li barem nakupljenu vodu, bolje ćete se osjećati. Istraživanje Univerziteta u Floridi pokazalo je da su žene koje su brzo mršavjele izgubile više kila i uspješnije održavale novu težinu.