Opšte je poznato koje nelegalne biljne supstance mogu da izazovu halucinacije. One su etiketirane kao droga, teški ili laki opijati. Međutim, postoji i veliki broj legalnih namirnica koje se konzumiraju svakodnevno, a koje mogu da izazovu skoro isti efekat kao bilo koja halucinogena droga.

Čovjek kao svoju hranu koristi mnoge egzotične biljke, voće i povrće. Takva hrana sadrži i različite toksične tvari, a među njima ima i onih koje izazivaju promjene u krvnim sudovima i promjene psihičkog stanja čovjeka.

Stvar je samo u načinu konzumacije i količini koja se unese u tijelo. Naučnici su dokazali i da je ispijanje sedam šoljica jake crne kafe dovoljno da se počne sumnjati u svoj racio.

Naime, ispitanici koji su učestvovali u ovom eksperimentu žalili su se na poremećaj ravnoteže, a mnogi su tvrdili da osjećaju jake vibracije unutar tijela. Mnogi su se žalili na buku u glavi i na svjetleće manifestacije koje im se dešavaju pred očima.

U slučaju pretjeranog konzumiranja pojedinih namirnica može doći do halucinacija, stoga je, kao i u svemu, potrebno uživati umjereno.

Čokolada sadrži anandamide, što je spoj koji u velikim količinama u tijelu proizvodi efekt vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba od otprilike 60 kilograma težine trebalo bi odjednom da pojede oko 11 kilograma čokolade da osjeti efekat ovog spoja.

Konzumacija nezrelog duda takođe može izazvati halucinacije, ali i probavne smetnje.

Sir stilton s plemenitom plijesni može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama toga sira prije spavanja izaziva bizarne snove. Stilton sir (Velika Britanija) dobio je naziv po istoimenom naselju u srednjoj Engleskoj, udaljenom 130 km od Londona, koje je nekad bilo poznato po putu Great North Road, koji je prolazio kroz njega, a koji je spajao London i Škotsku.

Feferone izazivaju žarenje u ustima i grlu, a tvar kapsaicin iz te biljke podstiče tijelo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojih se možete osjetiti izrazito raspoloženo.

Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima, jer sadrži visoke postotke alkaloida morfija. Prisjetite se toga kada poželite posegnuti za drugim, trećim ili četvrtim komadom makovnjače.

Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može izazvati višednevne halucinacije. Štaviše, u starom Rimu navodno su ta ribu jeli upravo zbog njenih narkotičkih svojstava.

Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestuje halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem čula dodira u prstima.

Muškatni oraščić sadrži tvar miristicin s jakim narkotičkim djelovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina tog začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija.