Ljudi koji vole ispijati zeleni čaj možda će uživati ​​i u dužem, zdravijem životu, sugerira veliko novo istraživanje.

Istraživači su otkrili da je u uzorku koji je sačinjavalo više od 100.000 odraslih Kineza oni koji su pili zeleni čaj najmanje tri puta sedmično imali manju vjerovatnoću da će pretrpjeti srčani ili moždani udar tokom narednih sedam godina.

Ljubitelji čaja imali su i nešto duži životni vijek. U dobi od 50 godina mogli su očekivati ​​da će živjeti nešto više od godinu od svojih vršnjaka koji nisu bili redoviti konzumenti zelenog čaja.

Tokom godina, mnoga istraživanja su napitak povezivala s koristima poput zdravije razine holesterola i optimalne tjelesne težine, te nižim rizikom od pojave srčanih bolesti i određenih karcinoma.

Te su studije, poput sadašnje, bile opservacijske u kojima su istraživači pitali ljude o njihovim životnim navikama i drugim faktorima, a zatim slijedili njihove zdravstvene rezultate. Ograničenje je u tome što oni ne dokazuju da zeleni čaj, sam, donosi koristi.

Konzumenti zelenog čaja mogu se razlikovati od onih koji nisu potrošači na mnogo načina. Istraživanje u SAD-u ustanovilo je da osobe koje piju čaj (sve vrste čaja) uglavnom imaju zdraviju prehranu od onih koji ne piju. Istraživači pokušavaju objasniti takve razlike.

U trenutnoj studiji, stručnjaci su uspjeli uzeti u obzir ukupnu prehranu, navike vježbanja, pušenje i nivo obrazovanja, između ostalih faktora.

Zeleni čaj je napitak bez kalorija i bogat je antioksidansima. To je zdrav napitak koji uključujete u svoju prehranu ako vam se sviđa ukus – stoji u zaključku istraživanja.