Korijen prešuna sadrži sluzi, šećer, škrob, etrično ulje, glikozid i još nekih tvari. Peršun kao lijek poznat je već nekoliko stotina godina.

Narčito je peršun zdrav kod očnih upala i groznice. Sjemenke liječe starri hronični kašalj i bolesnu maternicu kod žena. Cijela biljka (korijen, lišće i plod) tjera mokraću iz organizma. Uzima se 5 kašika na pola litra i kuha 6-8 minuta i nakon toga ostavi 10-15 minuta da odstoji. Tada se oscijedi i pije tri puta dnevno po šoljicu.

Ako jednu šoljicu usitnjenog korijena i lišća kuhamo kako je to gore navedeno; koristi se kod slabe razmjene tvari i nadimanja. Liječi bubrege, pospješuje izbacivanje kamenca iz bubrega, liječi žuticu, bolesti jetre i slezene.

Ako se primjenjuje samo lišće onda je dovoljno da se samo prelije ključalom vodom i ostavi poklopljeno 15-20 minuta.

Peršun je vrlo dobar i kao preventiva protiv mnogih bolesti. Čaj od lišća tjera mokraću i ublažava bolove. Čaj od korijena koristi se kod vodene bolesti, slabosti mjehura , zastoja mokraće i protiv otečenih nogu.

Peršun snažno djeluje na bubrege i stoga čisti krv. POvoljno djeluje na ćlijezde i to naročito na spolne. Peršun svakodnevnim konzumiranjem ublažava nervozu. Također, peršun se primjenjuje i kod otečene jetre, bolesti bubrega i mokraćnih kanala i mjehura.

U ovu svrhu je, također, dobar i kopar.