Pripisuju mu se brojna ljekovita svojstva, uključujući i pozitivno djelovanje na podizanje raspoloženja.

Mnogi od nas osjećaju se depresivno tokom ovih mjeseci. Nakon praznika, tu su hladniji dani, a nedostatak fizičke aktivnosti negativno utječe na naše raspoloženje. Mnogi tokom januara, februara i marta pate od nesanice i pojačane razdražljivosti. Zbog toga vam u pomoć stiže kurkumin, moćan začin kojem se pripisuju brojna ljekovita svojstva, uključujući i pozitivno djelovanje na podizanje raspoloženja, piše Novilist.

Istraživanja su pokazala da svakodnevna uporaba BCM-95 kurkumina (prirodne mješavine ekstrakta kurkume, kurkuminoida i ulja kurkume) povećava razine dopamina, serotonina i noradrenalina te na taj način pozitivno djeluje na naše raspoloženje uklanjajući simptome depresije, a pomaže čak i kod teških depresivnih bolesti. Istraživanje koje je provedeno na 20 ispitanika s teškim oblicima depresije pokazalo je kako kurkumin daje iste rezultate kao generički Prozac.

Indijski začin kurkuma, poznat i kao “sveti prah” bogat je izvor kurkumina, antioksidansa koji pomaže organizmu u stvaranju serotonina i dopamina koji izravno utječu na naše raspoloženje, a čak i žličica praha kurkume koju možete dodati u vašu dnevnu dozu čaja pokazat će pozitivne rezultate.

Kurkuma djeluje antibakterijski i protuupalno te se primjenjuje u tretmanina ljepote za poboljšanje tena. Djeluje sedativno, stoga je odlična ideja dodati žličicu kurkume u topli čaj ili mlijeko prije spavanja.