Osobe koje zbog prehlade, alergije i sličnih uzroka imaju začepljen nos tokom noći se mogu probuditi i po desetak puta zbog otežanog disanja. Kako je san ključan u oporavku, ali i smanjenju rizika od prehlade, lekari su dali nekoliko saveta kako da olakšate ovo stanje.

Za olakšanje se preporučuje da kombinujete i nekoliko od ovih saveta.


Podignite glavu

Nos postaje više začepljen tokom noći jer se sinusi suše. Zbog ležećeg položaja sva sluz ostaje u glavi, što može uzrokovati i glavobolju ujutro. Pokušajte da spavate s uzdignutom glavom, odnosno s više jastuka. Nekima je lakše da tokom prehlade spavaju na fotelji ili naslonjaču kauča.

Koristite osveživač vazduha

Suv nos može uzrokovati bol. Osveživač sprečava preteranu suvoću i umanjuje bol pri udisaju dok je začepljen. U osveživač možete dodati i esencijalna ulja.

Sve predmete držite pored kreveta

Kako se ne biste razbudili ustajanjem, držite maramice, korpu za otpatke i bocu vode pored kreveta.

Jedite med

Problem začepljenog nosa može uzrokovati i disanje na usta čime se suši grlo i ono postaje bolno. To može otežati spavanje kod osobe koja je već prehlađena. Med oblaže grlo i ublažava nelagodu. Takođe, spečava kašalj.

Istuširajte se u pari

Vrela voda proizvodi paru koja će vam otvoriti sinuse. Ovo će vam smanjiti bol i olakšati disanje.

Koristite fiziološki rastvor

Sprej za nos koji sadrži slanu vodu može isprati sinuse i otčepiti ih. Ispiranje slanim rastvorom pomaže u ublažavanju iritacije i otoka.

Nosite nosnu masku

Nosne trake se pričvršćuju na most nosa i lagano izvlače nosnice. Iako mnogi ljudi koriste trake za nos kako bi sprečili hrkanje, one mogu olakšati i disanje kod osoba koje imaju začepljen nos.

Pijte lekove protiv prehlade

Ovi lekovi sadrže sastojke koji mogu olakšati disanje, a ujedno pomažu i kod drugih simptoma kao što je bol u mišićima i glavobolja.

izvor b92.net